Gdy nadchodzi wielkimi krokami jesienna aura, a dni stają się coraz krótsze a także chłodniejsze, wielu ludzi boi się o swój stan zdrowia. Nie ulega wątpliwości, że jesienną i zimową porą znacznie łatwiej złapać grypę. Dotyczy to głównie osób mających obniżoną odporność, które mają wyjątkową skłonność do nawracających infekcji. Choć przyczyny niskiej odporności bywają naprawdę różne, można spróbować zaradzić temu w bezpieczny i naturalny sposób.

Osobom często zapadającym na przeziębienia z pewnością pomoże zmiana dotychczasowej diety oraz wprowadzenie produktów bogatych w witaminy potrzebne do odpowiedniej pracy układu immunologicznego. Chodzi tu przede wszystkim o kwas l-askorbinowy bądź witaminę C. Natomiast niektóre jednostki z przyjemnością łykają zwierające ją tabletki, a podchodzą sceptycznie do pozyskiwania tej właśnie substancji z źródeł naturalnych. Tymczasem na pewno warto przekonać się do wszelkich zmian naszych nawyków żywieniowych, ponieważ owoce oraz warzywa oprócz tego, że dostarczają niezwykle cennych witamin, to niezwykle pozytywnie oddziałują na nasz cały organizm a także pracę wielu wewnętrznych układów. W gronie owoców wyjątkowo bardzo dobre źródła witaminy C to na przykład dzika róża, czarna porzeczka, acerola, rokitnik a także cytrusy. Olbrzymie jej ilości znajdują się też w poszczególnych warzywach. Są to między innymi brokuły, natka pietruszki i czerwona papryka.

Zobacz więcej: kwas l-askorbinowy