Witamina C to jeden z najważniejszych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Znana jest głównie jako sposób na wzmocnienie odporności w okresie przeziębień. Jednakże to nie jedyne jej wykorzystanie. Prócz dziedzin z zakresu medycyny, witamina C jest ważna w kosmetyce. Wspomaga ona tworzenie kolagenu, zawiera także bardzo dużo przeciwutleniaczy, które znacznie opóźniają procesy starzenia. Wyróżniamy witaminę C prawo oraz lewoskrętną. Ta druga, czyli kwas l-askorbinowy jest uznawana za zdecydowanie lepiej przyswajalną dla organizmu i skuteczniejszą w leczeniu różnego typu dolegliwości, choć fachowcy twierdzą, że to wyłącznie chwyt marketingowy i każda odmiana witaminy C jest pełnowartościowa. Warto jednakże pamiętać, że witamina C jest wyjątkowo wrażliwa na wszelkiego rodzaju obrabianie. Zbyt wysoka albo za niska temperatura może niszczyć jej niezwykłych właściwości, dlatego też warto mieć na uwadze to, by przykładowo nie dodawać cytryny do zbyt gorące herbatki. Powinno się jeść surowe, świeże a także nie przetwarzane warzywa a także owoce. Wbrew wszystkim dobrze znanym przekonaniom to wcale nie cytryna jest najlepszym źródłem witaminy C. Najwięcej znajdziemy w natce pietruszki, porzeczce i dzikiej róży. Dlatego że przyjęcie zbyt dużej dawki witaminy C wydalane jest z organizmu z moczem i potem, nie możemy jej przedawkować.

Autor: kwas l-askorbinowy